RETETE DE HRANIRE A ALBINELOR

ZAHAR CANDI

Acest produs se obtine prin amestecul a 5 kg de zahar tos si un litru de apa astfel amestecat se pune la fiert se lasa ceva la racit apoi se amesteca pana devina dur adica sa opuna rezistenta la malaxat’Se asaza in tavi sau forme dorite si se lasa la intarit .Se administreaza iarna in loc de apifonda in compozitie mai putand fi adaugat si cantitati de miere in timpul malaxarii.

PASTA DE POLEN SI MIERE

Materia prima folosita este polenul si mierea provenita de la familii sanatoase.se prepara macinand polenul foarte fi inineĀ  prealabil el trebuie sa fie foarte uscat o parte si mierea o parte se omogenizeaza foarte bine si se administreaza .acest produs este foarte apreciat

PASTA DE MIERE ZAHAR PUDRA SI LAPTE PRAF

Se amesteca o parte lapte praf doua parti zahar pudra si 1,5 miere se regleaza grosimea din miere si zahar.Laptele praf este un inlocuitor al polenului.

De avut in vedere: Cea mai buna hrana proteica este pastura in faguri(de la rezerva stupinei) ; amestecurile si pastele cu adaos de drojdie de bere sau alti inlocuitori,se prepara in ziua hranirii si se livreaza albinelor in doze mici ; mierea folosita in amestecuri trebuie lichefiata ; polenul recoltat de albine se macina fin cu o rasnita ; pastura nu trebuie sa fie veche(max. 1 an)sau inghetata ; prin folosirea amestecurilor proteice,primavara se pot activa sporii de nosema,in acest sens trebuind luate masuri de preventie ; cel mai sigur polen(din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de catre apicultor ; inlocuitorii de polen se

folosesc in ultima instanta,cand nu dispunem de polen sau pastura.

Important de retinut armai fi ceaiurile medicinale ele ne ajuta in mod deosebitplus ca se pot gasi la indemana pe toata suprafata parloagelor fanetelor

coada soricelului
sunatoare
cimbrisor
musetel
isma
isma


Ceaiuri medicinale : Dupa cum ati observat,in toate preparatele,indiferent de consistenta lor se poate ingloba si o anumita cantitate de ceai medicinal.Acest ceai este benefic albinelor,catre sfarsitul iernii sau in primavara,combatand cu succes nosemoza.
Ceaiul medicinal se obtine prin infuzie din urmatoarele plante: sunatoare , cimbrisor , isma , musetel , coada soricelului , roinita,etc.Obtinem ceaiul folosind 3-4 g din fiecare planta uscata.In prealabil plantele se umezesc cu 0,150 l apa si dupa 10-15 minute turnam apa clocotita in cantitate de 0,850 l.Din acest ceai folosim dozele necesare,cu mentiunea ca pastrarea lui la frigider nu trebuie sa depaseasca 48 ore.


Lichefierea mierii : Mierea cristalizata(zaharisita),folosita in diferitele retete trebuie lichefiata,pentru ca altfel albinele nu consuma cristalele mari si se inregistreaza o mare risipa de hrana.Doua sunt regulile de baza in aceasta lucrare : nu incalzim mierea mai mult de 45 grade C ; nu lichefiem mierea la flacara directa,ci doar cu vasul introdus intr-un alt vas cu apa care fierbe.In rest….nimic mai simplu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s