BOLI SI DAUNATORI AI ALBINELOR

NOSEMOZA
Nosemoza este o boală denumită de mulţi apicultori şi boala mizeriei, ce apare în stupinele neîngrijite unde stupii nu sunt spălaţi cel puţin la 3 ani şi datorită lipsei zborului de curăţare. nosemoza
SEMNE:
– Apariţia unor pete diareice lungi pe urdiniş cât şi pe suprafaţa ramelor.
Cel mai corect diagnostic se face în felul următor: se desparte capul albinei de corp uşor şi se trage uşor de intestin. O albină sănătoasă are intestinul galben sau portocaliu, iar una bolnavă de nosemoză va avea culoarea alb lăptoasă.
COMBATEREA BOLII se face prin schimbarea anuală a ramelor, iar albinele trebuie să stea pe un cuib curat. Curăţarea stupilor la 2 sau la 3 ani cu sodă caustică sau în unele zone unde se face săpun de casă cu acea substanţă ce rămâne din fabricarea lui.
– Primăvara înlocuirea hranei cu substanţe necorespunzătoare.
TRATAMENT NOSEMOZA:
— FUMIDIL- se foloseşte cu succes în UE. Eu nu recomand deoarece este un antibiotic.
— PROTOFIL- un amestec de vitamine ce se amestecă în sirop, 20ml la litru de sirop, dar însiropările să nu depăşească 80 de ml pe an.
ESTE NECONVENŢIONAL însă eu recomand ca fiind cel mai sigur şi se poate da pe toată perioada anului dar şi preventiv, nici nu este toxic- ceaiul de coada şoricelului cu cimbru, muşeţel şi mentă, care e un bun stimulator .
RECOMAND în caz că aţi contactat boala, să înlocuiţi matca indiferent de calitatea ei.

VARROOZA

varroua
varroua

Eu nu aş considera-o boală ci mai degrabă e vorba de un acarian varooa. Acest acarian se ascunde în celulele de trântori şi stă liniştit pe tot timpul anului şi are momente ca orice animal când pur şi simplu explodează.
În primul rând putem observa cu uşurintă când apar albinele- doici, adică albinele mici care încă nu au ieşit la zbor. Ele prezintă aripi mâncate, stribbe sau cu malformaţii. De obicei apare acest fenomen la sfârşit de cules, albinele fiind mai slabite, iar varooa prinde teren.
Trebuie intervenit neapărat cu varachet, însă nu exageraţi din momentul afumării matca face o pauză din ouat şi mai ales varooa poate devenii imună la tratament .
Am folosit cu succes VARUJETUL, foarte util, faţă de cum mă chinuiam înainte pe tăbliţe unde puneam fitilul.
MAVRIROL- Alt medicament foarte bun ce se foloseşte cu succes toamna târziu după sfârşitul ouatului mătcii.
TRATAMENT NATURAL: Eu las spre exemplu, să crească albinele o ramă nesârmată, să depună ceara automat, unde o aşez la marginea cuibului. Sunt două avantaje: scăpăm de acarieni şi colectăm şi polen.
Ultima apariţie în apicultură este fundul antivaroua, dar eu sunt sceptic deoarece scapă de păduchi, iar iarna în zona mea de Bărăgan le suflă crivăţul.

LOCA AMERICANA

LOCA AMERICANA
LOCA AMERICANA

Se manifestă prin moartea puietului în celula căpăcită, iar stupul miroase a hoit.
TRATAMENT- SE DĂ STUPULUI FOC CU TOT CU ALBINĂ.
Aceasta apare datorită stupilor slabi, ei putând fi cu uşurinţă supuşi furtişagului din stupinele infectate, din ramele şi stupi nedezinfectaţi .

LOCA EUROPEANA

loca-europeana
loca-europeana

Este cea mai blândă, iar stupul miroase a oţet. Se contactează sub acelaşi mod, se poate vinde sau totuşi daţi-le foc.

AŞTEPT PĂRERI DIN PARTEA VOASTRĂ. PUTEM SCHIMBA EXPERIENŢA ÎMPREUNĂ. imaginile le-am luat de la colegi … departe de noi necazurile astea

sursa foto : NOSEMOZA , VARROOZA, LOCA EUROPEANA, LOCA AMERICANA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s