REŢETE DE HRĂNIRE PENTRU ALBINE

ZAHĂR CANDI

Acest produs se obţine prin amestecul a 5 kg de zahăr tos şi un litru de apă. Astfel amestecat se pune la fiert, apoi se lasă la răcit şi se amestecă până devine dur, adică până opune rezistenţă la malaxat. Se aşează în tăvi sau forme dorite şi se lasă la întărit. Se administrează iarna în loc de apifondă. În compoziţie mai putând fi adăugat şi cantităţi de miere în timpul malaxării.

PASTA DE POLEN ŞI MIERE

Materia primă folosită este polenul şi mierea provenită de la familiile sănătoase. Se prepară măcinând polenul foarte bine, în prealabil el trebuie să fie foarte uscat, o parte şi mierea o altă parte, până se omogenizează foarte bine şi se administrează. Acest produs este foarte apreciat.

PASTĂ DE MIERE ZAHĂR PUDRĂ ŞI LAPTE PRAF

Se amestecă o parte lapte praf cu două părţi zahăr pudră şi 1,5 miere, până se reglează grosimea din miere şi zahăr. Laptele praf este un înlocuitor al polenului.

De avut în vedere: Cea mai bună hrană proteică este păstura în faguri (de la rezerva stupinei); amestecurile şi pastele cu adaos de drojdie de bere sau alţi înlocuitori. Se prepară în ziua hrănirii şi se livrează albinelor în doze mici. Mierea folosită în amestecuri trebuie lichefiată. Polenul recoltat de la albine se macină fin cu o râşnită; iar păstura nu trebuie să fie veche (max. 1 an) sau îngheţată. Prin folosirea amestecurilor proteice, primăvara se pot activa sporii de nosema, în acest sens trebuind luate măsuri de prevenţie. Cel mai sigur polen (din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de cĂtre apicultor. Înlocuitorii de polen se folosesc în ultimă instantă când nu dispunem de polen sau păstură.

Important de reţinut ar mai fi ceaiurile medicinale. Ele ne ajută în mod deosebit, plus că se pot găsi la îndemână pe toată suprafaţa pârloagelor şi fâneţelor.

coada soricelului
sunatoare
cimbrisor
musetel
isma
isma


Ceaiurile medicinale : După cum aţi observat, în toate preparatele, indiferent de consistenţa lor se poate îngloba şi o anumită cantitate de ceai medicinal. Acest ceai este benefic albinelor, către sfârşitul iernii sau în primăvara, combătând cu succes nosemoza.
Ceaiul medicinal se obţine prin infuzie din următoarele plante: sunătoare, cimbrişor, ismă, muşeţel, coada şoricelului, roiniţă, etc. Obţinem ceaiul folosind 3-4g din fiecare plantă uscată. Plantele se umezesc cu 0,150 l apă şi după 10-15 minute turnăm apa clocotită în cantitate de 0,850 l. Din acest ceai folosim dozele necesare, cu menţiunea că păstrarea lui la frigider nu trebuie să depăşească 48 ore.


Lichefierea mierii : Mierea cristalizată (zaharisită), folosită în diferitele reţete trebuie lichefiată, pentru că altfel albinele nu consumă cristalele mari şi se înregistrează o mare risipă de hrană.Două sunt regulile de bază în această lucrare: nu încălzim mierea mai mult de 45 grade C şi nu lichefiem mierea la flacară directă, ci doar cu vasul introdus într-un alt vas cu apă care fierbe. În rest….nimic mai simplu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s