AŞEZAREA STUPINEI

stupi
primavara la inceput

Cele relatate în fragmentul următor, sunt păreri personale, orientative, dar sunt de părere că pot fi luate în serios. Înainte de toate, trebuie văzut locul unde ne stabilim, ce împrejurimi melifere conţine zona, cât de linişte este pe durata anului apicol şi atenţie cel mai important e iarna, unde trebuie asigurată linistea dacă se poate şi deplină, care nu face altceva decât să consume mai puţină miere şi astfel un zbor de curăţenie cât mai târziu posibil. După părerea mea, aceste lucruri sunt minime cerinţe şi vitale în acelaşi timp în alcătuirea şi aşezarea stupinei.

Pentru aşezarea corectă a unei stupine trebuie ţinut cont de anumiţi factori astfel:

1) Poziţia urdinişului orientat spre răsărit, astfel albinele vor putea beneficia primăvara şi toamna de soarele călduţ şi o bună orientare

2) Stupina trebuie să fie adăpostită la umbra copacilor de soarele arzător al verii, trebuie să fie înconjurată de plantaţii de arbuşti ce protejează de curenţii de aer, aviz celor ce au stupi pe pat rece mai ales în timpul iernii datorită dispunerii ramelor familiile pot avea de suferit, curenţii de aer sunt fatali.

3) Distanţa dintre cutii trebuie să fie de cel puţin 60 cm între ele, dispuse nesimetric ajută foarte mult la orientarea albinei în zbor şi mătcilor la împerechere. Culorile fiind foarte importante, evitaţi total culoarea roşie şi non-culoarea alb şi negru pe feţele stupilor. Depărtând stupii le ajutăm să nu piardă timp de orientare, eliminăm efectul de pavilion adică îngrămădirea albinelor pe o suprafaţă mică de zbor.

SFATURI  GENERALE

Dacă terenul pe care-l deţineţi nu are copaci pentru umbră, pe suprafaţa capacelor veţi aşeza o bucată de hârtie-carton, apoi vegetaţie din împrejurimi, cartonul are rol nu numai pentru a creea umbră dar şi rol de protecţie asupra efectului de uscare al plantelor, astfel nu va mai coroda tabla stupului.

Nu spun că obligat veţi avea site de aerisire la stup sau podişor sau amândouă.

AŞEZAREA STUPINEI ÎN PASTORAL http://www.youtube.com/watch?v=iaHXF4PAico

Înainte de a face pastoral trebuie să ne gândim foarte bine, astfel ar trebui să plecăm cu familii sănătoase şi puternice. Locul care îl alegem trebuie să fie bun melifer, cu puţine familii în zonă, dacă se poate cât mai singuri pentru a înlătura concurenţa la cules cu alţi colegi. Trebuie ţinut cont de curenţii de aer, mai ales în zone deluroase, umiditatea din sol foarte importantă pentru secreţia nectarului. Pastoralul, monedă cu două feţe: ori merge de faci treabă, ori nu faci nimic, ci doar descoperi că ai făcut o cheltuială în plus. De aceea zic că mai bine facem mici deplasări în zonele care le cunoaştem cu o minimă cheltuială şi e mai sănătos pentru bugetul nostru. 4 culesuri bune, o rapiţă, salcâm, ceva amorfă şi floarea-soarelui, dar să fie bune e mai mult decât suficient pentru zona Bărăganului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s