MANA

Mana, o altă sursă de materie primă pentru producerea mierii de către albine, se referă la aşa-numitul suc produs de diferite aphide (purici ai frunzelor). Se ştie că puricii plantelor ca să se hrănească, înţeapă frunzele. Prin fiecare din aceste înţepături microscopice, apare seva copacilor. S-a constatat că albinele culeg cu plăcere această substanţă dulce, care este surplusul de hrană al aphidelor luat din seva plantelor şi pe care, după legea minimului- aceste insecte îl elimină. La anumite schimbări climatice bruşte se observă apariţia unei substanţe dulci pe suprafaţa frunzelor ca o rouă, în special la stejar, tei, conifere, arţar şi porumb etc. Procesul de prelucrare a mierii este legat în primul rând de compoziţia nectarului sau a sucurilor amintite.

Compoziţia mierii:

1) nectarul conţine între 75% şi 90%

2) substanţe zaharoase între 9% şi 60%

3) materii diferite între 1% şi până la 2%.

Substanţele zaharoase, la rândul lor se împart în: o treime zahăr neinvertit (zaharoză) şi două treimi zahăr necristalizabil, adică zahăr învertit (glucoză şi levuloză).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s