Dăunătorii albinelor

Lupul albinelor– Philantus-Triangulum asemănător cu viespea, dar mai mare, de culoare neagră atacă albinele din zbor şi le consumă. Se urmăresc şi se astupă cuiburile. Acest soi de viespi îşi fac cuibul în pământ şi poate fi combătut cu sulfură de carbon dar şi prin astupare cu pământ.

Urechelniţa pătrunde noaptea în stup, fură miere şi uneori atacă puietul devorându-l. Se combate preparând un aluat de făină de grâu în cantitate egală cu o parte de mălai, 2 linguriţe de zahăr şi puţin fosfat cât să devină aluatul cenuşiu, după care se aşează pe sub capac pe unde circulă ele.

Dintre păsările insectivore cele mai periculoase sunt pridgoriile, care fac pagube foarte însemnate atacând căile de zbor ale albinelor din timpul culesului, dar mai periculos în timpul zborului de împerechere. Se pot îndepărta cu un simplu zmeu, prin înălţarea lui deasupra stupinei.

Botgrosul este o pasăre insectivoră ce vânează albine si nu numai. Îşi face provizii pentru iarnă înfigând albinele în ţepii arborilor în special în măcesari.

Broasca râioasă şi şopârlele se ascund sub stupi, iar noaptea consumă albinele de pe scândurica de zbor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s