Despre mine…

Am creat acest blog din dorinţa de a vă oferi anumite informaţii, cunoştinţe şi idei referitoare la apicultură.

Mă numesc MITACHE SORIN,  sunt din Slobozia, jud Ialomiţa. Am început această afacere din pasiune pentru natură, motiv de evadare din mediul cotidian al oraşului. Stupina am aşezat-o într-un cătun uitat de lume, în jurisdicţia comunei Albeşti, sat Bataluri, un loc minunat “neumblat” de modernismul exacerbat al vieţii orăşeneşti. Acest loc m-a atras datorită potenţialului apicol, fiind înconjurat de hectare întregi agrare propice afacerii ce am început. Pentru culesul salcâmului îmi asigură suficient pentru un număr de 70 familii. Un plus îmi poate aduce zona meliferă a comunei Albeşti la circa un km distanţă. Pentru perioada toamnei şi nu numai, am şi o mică zonă de mlaştină… este vorba de fostul lac desecat în perioada comunistă, Lacul Bataluri şi poate asigura ceva plante melifere târzii. Voi merge înainte în alegerea mea deoarece este cel mai bine să facem în cariera noastră indiferent ce ne propunem, lucrurile ce ne plac.

Am început în mod normal cu cinci familii. Este cel mai bine pentru un începător şi vă pot spune şi de ce. Există riscul să nu ne acomodăm cu aceste vietăţi foarte tipicare şi  bine organizate. Ele m-au pus la respect, încă din prima zi în care am deschis o cutie şi anume o mare greşeală: am deschis cuibul de albine din partea opusă şi anume dinspre urdiniş spre diafragmă….drept urmare închipuiţi-vă ce m-au alergat. Am stat bine şi m-am întrebat dacă continui sau renunţ. Din această cauză trebuie să începem firesc. Există riscul să pierdeţi ceva bani, plus primul iernat, împachetarea ta personală nu a altui coleg, foarte riscant în primul an. Baftă în afacere şi multe bidoane cu miere.

miere buna de albine
livada si albine

La început, înainte să mă apuc de această îndeletnicire m-am informat foarte bine în ce constă această meserie. Întrebarea cea mai frecventă a fost aceea pentru ce fel de cutii optez: orizontal pat rece, orizontal pat cald sau cu cat. Bineînţeles la început am optat pentru varianta cea mai ieftină şi anume stup orizontal pat rece, fiind foarte încântat; apoi am descoperit pe cel orizontal pe pat cald, mult mai comod în timpul lucrului la stup dar treduie ţinut cont şi de transportul pastoral foarte comod. În ceea ce priveşte stupul etajat daţi-mi voie să-mi exprim şi eu mici păreri:

1) problema mătcii- risc mare să o pierdem în timpul extragerii.

2) moare multă albină în timpul extragerii prin strivire între caturi.

3) chin mare la extras, dă catul pune catul, blochează cuibul, dă catul jos…. multă chinuială, rămâne să mă contraziceţi voi.

În privinţa celui vertical cu fund anti-varooa o fi bun, nu zic nu, dar la noi în zona Bărăganului avem probleme mai ales cu crivăţul, iarna bate vântul de nu ştii cum să-i înfofoleşti. O fi bun dar nu la noi, multe cutii sunt ridicate în slăvi pentru promovare. Eu merg pe principiul că albina nu o învăţăm noi cum să culeagă şi să-şi aşeze hrana în casa ei, nici ca să o dresăm noi să facă ce vrem…. trebuie să “furăm”, frumos şi elegant din proviziile ei şi atât.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s